• RO
  • EN
  • FR
  • DE

Rezervatia naturala Varful Secarului

Varful Secarul este una dintre putinele zone granitice ale podisului calcaros al Babadagului iar din punct de vedere geomorfologic are si cea mai mare altitudine din posid de 401m. Este un martor al eroziunii predominand versantii cu inclinari si expozitii diverse.

Varful Secarul are retea hidrografica slab dezvoltata structura granitica favorizand existenta unor cursuri de apa temporare sau permanente.

Unul dintre cei mai importanti afluenti ai raului Slava se afla la nord de rezervatie. Zona are un climat continental cu valori termice moderate iarna si primavara, moderat calde vara si tomana. Precipitatiile inregistrate anual au valori de 417,9mm. Specific Varfului Secarul este caracterul de insula. Vegetatia este mai acidofila fata de restul podisului Babadag, unde predomina speciile calcofile.

Poienile din zona strict protejata sunt bogate specii ierboase de stepa pontica, vegetatie saxicola sau arbori termofili, izolat sau in palcuri.

Podisul are si o zona tampon unde predomina vegetatia forestiera specifica Dobrogei. Un punct forte al rezervatiei il constitue identificarea unui numar 9 taxoni, figurand in lista rosie a plantelor superioare din Romania. Specia merinana (Moehringia jankae) este vulnerabila si subendemica, restul fiind rare. Specificul acestori taxoni este pontic. Iata cateva exemplare de taxoni: coada soricelului, samaldar, usturoiul salbatic, maces, bujor, militia. 


 

 

© 2021 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter