Ce poate fi mai frumos si mai placut decat sa calatoresti si sa descoperi minunatiile naturii, mai ales cand gasesti peisaje superbe care te lasa fara cuvinte? Unul dintre ele, putin cunoscuta in afara regiunii sale, Dobrogea, este si Rezervatia Padurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealulul Bujorului din Podisul Babadag.
Merita sa mergi acolo deoarece este atat de frumos incat nici nu stii unde sa-ti muti privirea, mai ales in perioada in care infloreste bujorul de padure, de aici fiind si numele de Padurea Bujorului.
Zona din jur este specifica Dobrogei – dealuri putin inalte si acoperite de vegetatie la fel de putin inalta (de obicei), intrerupte de portiuni cu paduri si “ochiuri” de poieni pline de flori si ierburi inalte. Multi au comparat relieful cu savanele africane si, uneori, in arsita verii, chiar asa pare.
Natura este frumoasa, generoasa, relaxanta si-ti face cadouri incredibile. In plimbarea prin Padurea Bujorilor, daca ai norocul sa fie o zi senina, poti sa te delectezi, sa-ti imbogatesti sufletul si sa-ti bucuri ochii cu frumusetea si salbaticia locului mai ales cand totul este impanzit de flori de bujor si de mirosul lor ademenitor. E o adevarata frumusete salbatica, o evadare din cotidian.
Florile de bujor de aici se gasesc in zonele de poieni semi-umbrite de stejari seculari. Sunt atat de multi bujori incat ai impresia ca ai ajuns pe un imens covor rosu, frumos mirositor si elegant. Ai uneori impresia ca toti s-au ocupat sa cultive o gradina minunata, imensa, cu bujori.
Care e luna cea mai potrivita pentru a vedea tot acest spectacol? Mai, insa poti gasi bujori la fel de frumosi si in iunie, pe caldura.
O rezervatie naturala e un loc in natura unde omul nu poate interveni dar protejeaza spatiul si unde totul, de la flora si fauna, creste si se dezvolta nestingherit.
Rezervatia Padurea Bujorului este o zona cu poieni incarcate cu toata paleta coloristica a unui pictor, cu pajisti cu iarba matasoasa si padure cu arbori seculari de stejar, o multitudine de arbusti si e un important obiectiv turistic ce merita vizitat, cel mai mult cand infloresc poienile de bujori.
Suprafata ei este de aproape 51 de ha si a fost declarata rezervatie naturala botanica pentru padurea de tip submediteraneean care adaposteste o multime de specii de pasari si animale pe cale de disparitie, dar in special datorita soiului de bujor salbatic care creste in libertate.
Bujorii din Podisul Babadagului sunt considerati vulnerabili, fiind foarte rari, de aceea au fost inscrisi in Lista Rosie a Plantelor Superioare din Romania, fiind ocrotiti de lege. Un motiv in plus sa ii vezi.
De-a lungul timpului, floarea de bujor a generat multe legende si “radacinile” ei vin tocmai din povestile cu zei. Numele bujorului salbatic( bujorul de padure) este Paeonia peregrina si se spune in mitologie ca doctorul Paeon i-ar fi suparat pe zei si acestia l-au pedepsit cu moartea. Neavand alternativa, s-a transformat in bujor, considerata planta vindecatoare. In timpul Razboiului Troian, cu radacina de bujor i-a vindecat pe zeii Pluto si Marte si astfel si-a recapatat simpatia zeilor. Lasand legenda la o parte, floarea de bujor cu proprietatile ei curative apare intr-un manuscris al lui Plinius, pe vremea Imperiului Roman, are descrieri ample despre vindecarea multor boli.
Lasand legenda la o parte, ocazia de a vedea “pe viu” frumusetea bujorilor nu trebuie ratata, iar experienta de la Padurea Bujorului te va “incarca” sigur de energie pozitiva.