Poiana Kiorum

La 19km de orasul Babadag se afla rezervatia naturala Poiana Kiorum, rezervatie botanica avand ca specie protejata Sophora Jambeti – element pontic endemic.

In Poenita Kiorum Tarla sunt specii precum firuta (Poa angutifolia) dar si o planta ce creste doar aici numita Sophora Prodanii. Descoperita intre anii 1875 – 1959 de catre botanistul Iuliu Prodan acesta a botezat-o Goebelia alopecuroides. Ceva mai tarziu botanistul american Anderson, vizitand Babadagul a identificat planta si a numit-o Sophora Prodanii in cinstea celui ce a descoperit-o primul. Peste ani a fost descoperita si in Caucaz (URSS).

Renumitor profesor Borza sustine ca planta a fost adusa din Asia de catre turci fiind folosita ca otrava pentru sageti (semintele plantei sunt otravitoare).

In aceasta frumoasa rezervatie mai cresc si alte specii de precum gorunul, teiul alb, carpenul, frasinul. Pe valea Seremet se intalneste ghiocelul de Babadag ale carui flori sunt slab mirositoare.

Bujorul, una dintre cele mai decorative plante ale Babadagului ce creste la marginea padurii se mai numeste si bujor romanesc fiind descoperit de catre botanistul Dimitria Branza intre anii 1846 – 1895.

Totalitatea speciilor de plante ierboase si lemonase ce cresc in aceasta rezervatie ajunge la 700. 


 

 

© 2023 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter