• RO
  • EN
  • FR
  • DE

Muzeul de arta traditionala Enisala

Obiectivul muzeal “Gospodaria taraneasca conservata in situ” din satul Enisala reprezinta sinteza arhitecturii traditionale din nordul Dobrogei la inceputul sec. al XX-lea, fiind primul muzeu etnografic din judetul Tulcea.

Restaurata in anul 1971, gospodaria este un punct de atractie pentru turistii care viziteaza aceste locuri.

Cum poti ajunge la Gospodaria Taraneasca

Pentru a ajunge la Enisala cel mai simplu reper e sa ajungi intai la Babadag, fie pe Drumul European 87 care vine din Vestul tarii, fie pe Drumul National 222 care leaga Constanta de Tulcea. Din Babadag mai mergi cam 2 kilometri pana acolo, pe drumul ce leaga Babadagul de Lacul Razelm.

Aceasta este amplasata in centrul satului, pe partea dreapta a soselei ce leaga orasul Babadag de localitatile din zona lacului Razim.

Ce poti vedea daca vizitezi Gospodaria Taraneasca din Situ

Planimetria casei este cea traditionala: cu tinda centrala si doua camera, bucatarie de iarna si magazie, avand la fatada si pe latura dinspre strada, prispa cu laustrada si stalpi. Pe latura din spate, spre nord, pe aproape toata lungimea casei, se afla chilerul (spatial de depozitare).

Ornamentele de la pazie si fronton, cu motive florale, geometrice si zoomorfe (cai afrontati) realizate in tehnica traforului, sunt cele frecvent intalnite in arhitectura traditionala din aceasta zona.

Anelexe au fost reconstruite si aveau, in viata satului, o functionalitate adecvata la practicarea ocupatiilor si mestesugurilor. Ele erau adapost pentru animale, loc de depozitare a cerealelor sau a nutretului pentru vite, a atelajelor si uneltelor. Aceste anexe au devenit acum spatii de reprezentare a colectiilor.

Un interes deosebit prezinta colectia de arama, cu piese de diferite forme si marimi determinate de functionalitatea lor variata.

Poate putini stiu ca in Bucuresti, pe malul lacului Herastrau, la muzeul in aer liber numit Muzeul  National al Satului “Dimitrie Gusti” exista o moara de vant din localitatea Enisala ce apartine primei jumatati a secolului XX. Este descrisa asa : “reprezinta o instalaţie de mici dimensiuni, cu patru aripi, o singură pereche de pietre şi scheletul din lemn îmbrăcat în stuf. Transmisia se face prin axul orizontal şi axul vertical, de la roata cu măsele la pietre”.

Alte obiective din aceasta zona

Partea aceasta din Dobrogea are multe lucruri de oferit – de la privelistile care-ti taie respiratia de pe lacul Razelm (Razim) si lacurile din jur, manastirile Corbu si Visterna sau Dealul Koyun Baba pana la cetatea Enisala, aflata in apropierea muzeului.


 

 

© 2022 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter