• RO
  • EN
  • FR
  • DE

Muzeul de arta orientala

Muzeul de arta orientala din Babadag este dedicat culturii turcilor si tatarilor musulmani care au trait (si ai caror urmasi traiesc inca) in Dobrogea.

Nu este un muzeu mare, dar care spune multe despre cei care, odinioara, stapaneau aceste pamanturi. Vizitandu-l, iti dai seama ca pe teritoriul Romaniei au existat adevarate micro-cosmosuri, culturi total diferite de a noastra, cu porturi si religii pe care abia acum incepem sa le intelegem.

Acesti oameni au trait alaturi de romani, dar totusi separat, timp de sute de ani. Cunoasterea culturii turcilor si tatarilor din Romania ne ajuta sa vedem mai clar lumea din jur, mai ales in acesti ani in care atatia musulmani vin in Europa.

Cum se ajunge la Muzeul de arta orientala

La Babadag este usor de ajuns, in conditiile in care pe aici trece drumul european E 87, care leaga cele mai mari orase din Dobrogea – Tulcea si Constanta, dar si drumul national 222, care leaga Macinul de Jurilovca.

Poti ajunge aici cu masina, autobuzul si cei mai multi oameni asa ajung aici. De asemenea, si cu trenul se poate ajunge relativ usor de oriunde din sud-estul Romaniei.

Daca vii dinspre Delta, o calatorie scurta cu barca pe complexul Razelm-Sinoe te poate duce si la la Babadag.

Acolo poti gasi Muzeul de arta orientala, pe strada Mihai Viteazul nr. 6, la doar o strada de posta orasului. Casa care o gazduieste e monument istoric si e cunoscuta sub numele de Casa Panaghia si a fost construita in prima parte a secolului XIX, servind drept scoala pentru copiii turcilor si tatarilor din zona, inainte ca Romania sa incorporeze Dobrogea in 1878, dupa Razboiul de Independenta.

Ce poti vedea la muzeul de arta orientala

De indata ce intri in muzeu, ai impresia ca ai intrat in alta tara, atat este totul de diferit fata de ceea ce poti gasi intr-un muzeu dedicat istoriei romanesti.

Totul, de la culori pana la modul in care este aranjata mobila (fara scaunele si mesele relativ inalte ale romanilor) sau motivele culturale regasite pretutindeni, pare sa strige: Orient.

Mai detaliat, ai aici in special obiecte turco-tatare de imbracat, bucatarie si viata de zi cu zi, dar sunt si obiecte de inspiratie balcanica ce demonstreaza impletirea de culturi. Totusi, in cele mai multe cazuri tesaturile si podoabele sunt in cel mai pur stil oriental – cu rosu, verde, broderii si cu motive tipice Orientului, precum garoafa sau rodia, simboluri ale prosperitatii.

Ce se mai poate vizita in Babadag

Muzeul de arta orientala din Babadag este doar unul dintre obiectivele pe care le poti vizita in aceasta zona altfel destul de putin “celebra” din acest punct de vedere, din pacate. In apropiere se gaseste lacul Razelm - una din cele mai frumoase intinderi de apa din Romania, o padure de bujori, manastirile Visterna si Corbu, dealul Koyun Baba si, ceva mai departe, Marea Neagra, ca sa enumeram doar unele din lucrurile pe care le poti vedea.


 

 

© 2020 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter