Lacul Razelm

La sud de Gurile Dunarii se afla cea mai mare intindere de apa dulce din Romania, un loc despre care putina lume stie cat de frumos si salbatic este . Inainte de anii ’80 comunica cu marea  prin Gura Portitei si pestii din mare isi depuneau icrele acolo. Vorbim de laguna Razim numita si Razelm sau Iancina, un loc care in antichitate se numea Argamos.

Cand in 1980 s-au facut diguri, laguna s-a transformat in lac de apa dulce pentru ca a ramas alimentat doar de apa Dunarii venita din bratul Sfantu Gheorghe prin canalele Dranov si Dunavat. Corect ar fi ca sa i se spuna Limanul Razelm, nu Lacul Razelm. Denumirea de lac a fost pusa in anii comunismului si dealtfel atunci toate limanele dobrogene au fost denumite  lacuri si folosite pentru irigatii, insa cu toate aceste transformari artificiale tot au mai ramas zone intinse de pura frumusete salbatica.

Asadar, sa intram putin in lumea nestiuta sau mai putin cunoscuta din paradisul acvatic al lacului Razelm:

Cum ajungi la Lacul Razelm (Razim)

Lacul Razelm merita sa fie vizitat si te va rasplati pentru toata osteneala ta. Si ai ce vedea - lacul este imens, cu o suprafata de 415 km patrati, ce reprezinta 20 % din apele Deltei Dunarii, iar fiecare coltisor reprezinta natura in toata splendoarea ei. Adancimea nu e foarte mare, rar depasind 3 metri. Harta de mai jos te ajuta cel mai mult sa ajungi la Lacul Razim, dar, ca repere, poti ajunge de pe drumul european E 87 care leaga Constanta de Tulcea, la Babadag, aflat la scurta distanta de locul despre care vorbim sau poti continua drumul pana la Jurilovca, de unde poti lua vaporasul in directia dorita (sau, daca nu, spre Gura Portitei, fasia de pamant care separa marea de lacurile Deltei).

Ce te va impresiona aici? Sa le luam pe rand:

Diverse specii rare de pasari, animale si pesti

Cand vorbesti de delta unui rau sau fluviu, este clar ca acolo si in toate lacurile din jur vei intalni vietuitoare pe care nu ai ocazia sa le intalnesti in restul tarii. Asa este si in lacul Razelm. In special fauna piscicola este bine reprezentata prin sturionii marini (morun, nisetru, pastruga) si sturionii de apa dulce (cega si viza) alaturi de pesti comuni intalniti in  aproape toate lacurile tarii. Pasarile sunt in largul lor, pe lacul Razelm iar mamiferele precum vidra (si, dupa unele marturii, chiar si extrem de rarul enot) sunt bine ascunse in hatisurile de pe malul lacului.

Flora mai putin intalnita

Pe langa stufarisul specific Deltei, Lacurile Deltei Dunarii, din care face parte si Lacul Razelm adapostesc (in, si pe langa apele lor) vegetatie diversa si rara printre care nufarul alb si galben, ciulinul de balta, limba apei, rizacul, cornacul, si multe altele, de fapt o intreaga enciclopedie botanica. Malurile lacului, pe diferite portiuni, sunt infrumusetate de diferite specii de salcii, in functie de calitatea solului, de obicei mlastinos, tot o caracteristica a Deltei Dunarii.

Insula Popina din lacul Razim

Cand spui “insula”, gandul te duce la locuri exotice dar nu trebuie sa ne ducem in locuri indepartate pentru ca avem aici, chiar in Lacul Razelm, Insula Popina, ce te impresioneaza prin aspectul ei ciudat si inedit. Este situata in nordul lacului si e considerata rezervatie naturala, un rai al vietuitoarelor specifice lacului.

Vasleste la rasaritul soarelui

Daca nu ai timp sau vrei o zi de relaxare intr-un loc mai linistit, alege lacul Razelm. Ca sa te delectezi si sa poti sa cuprinzi cu privirea imensitatea si frumusetea privelistei, o idee buna este sa-ti incanti familia cu o plimbare cu barca, sa colindati in lung si-n lat lacul pentru a va putea bucura in voie de minunatiile naturii. Cel mai frumos moment al zilei este la rasaritul soarelui, dar nici apusul nu e de lepadat.

O sa realizezi cat de multa liniste interioara iti da o asemenea plimbare pe apa. E un sentiment nepretuit.

Ospitalitate si mancare buna

Lacul Razelm ne ofera spectacolul naturii in forma curata a salbaticiei lui, inconjurat de vegetatie, de ruine ale unor  cetati dacice dar si de micutele si frumoasele case pescaresti. Sa nu uitam insa de oamenii de acolo, oameni de treaba, primitori, si de mancarea buna si sanatoasa  pregatita din produsele locului, in special peste. Retetele  pescaresti inedite, numai de ei stiute, sunt inca o atractie grozava pentru toata lumea care vrea sa petreaca zile de neuitat la Lacul Razelm. Iti “lasa gura apa” numai cand te gandesti la borsul lipovenesc, saramura de crap si mamaliguta aburinda.

Tragand o linie, daca vrei sa vezi Romania salbatica si in mare parte nedescoperita, merita sa mergi macar o data in viata la Razelm, experienta va merita in fiecare secunda.


 

 

© 2021 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter