Dealul Koyun Baba

In multe locuri din Romania exista locuri pline de legende locale care de care mai fascinante, ale caror origini se pierd in negura timpului. Chiar daca nu se stie cat e mit si cat e adevar in acestea, ele raman niste povesti care ii leaga puternic pe oameni de locurile in care traiesc.

Una din aceste legende este cea tesuta in jurul Dealului Koyun Baba de langa Babadag unde se afla mormantul pastorului Koyun Baba (Tatal oilor, in traducere din limba turca). 

Cine a fost Koyun Baba?

Koyun Baba, batranul pastor musulman continua sa dainuie in amintirea oamenilor prin tot felul de legende dar cea mai amintita este aceea in care se spune ca pastorul a reusit sa salveze Babadagul de furia apelor ce coborau de la munte punand in calea lor lana de la oile lui. Apele proveneau de la un gheizer din varful muntelui si oamenii locului s-au luptat in multe moduri cu furia apelor pana cand păstorul a venit cu ideea ca lana ar putea absorbi apa suficient cat sa-i devieze curgerea in alta parte si asa a scapat zona de dezastru. Ani mai tarziu, cand a murit, pastorul binefacator a fost inmormantat in varful dealului.

Pentru a aduce aminte, a cinsti si respecta sacrificiul pastorului, majoritatea pelerinilor urca dealul tarandu-se in genunchi si coate iar pe drumul spre mormantul din varful dealului, cei de religie musulmana continua sa agate carpe sau chiar haine rupte pe tufisurile de la marginea drumului si in jurul mormantului, obicei interzis de unii si incurajat de altii. 

Cum se ajunge la dealul Koyun Baba

Dealul Koyun Baba este chiar in apropierea orasului Babadag. Acolo se ajunge pe drumul european 87, care leaga Constanta de Tulcea, dar si pe drumul national 222, care leaga Macinul de Jurilovca.

Dealul este destul de mare si abrupt ca sa arate ca un munte, este impadurit si o parte din el este declarat rezervatie naturala deoarece adaposteste o planta rara numita sophora prodanii jaubertii, sau sofora lui Prodan, ori margelusa, cum ii zic localnicii.

Locul din varful dealului unde se afla mormantul pastorului este o mica poiana inconjurata de copaci seculari si tufisuri dese formate din diferiti arbusti specifici zonei.

Legenda spune ca daca vrei sa ti se indeplineasca dorinta trebuie sa urci de 3 ori dealul dar urcarea este anevoioasa pentru ca panta este abrupta si sunt putini aceia care se reintorc, poate doar cei mai motivati.

 


 

 

© 2022 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter