Cetatea Ibida

Prima descriere a cetatii a fost facuta de catre geograful Pamfil Polonic in anul 1897. Era vazuta ca o centura de fortificatii cu ziduri foarte groase, trei porti si 33 de turnuri. La inceputul secolului urmator, in anul 1911, Vasile Parvan ii da denumirea de cetatea Ibida.

Este un sit arheologic destul de complex. S-au facut cercetari sporadice in urma carora s-au descoperit vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic dar si din epocile romana, romano-bizantina si medieval timpurie.

In centrul cetatii se afla o bazilica cu trei nave si trei abside si 7 niveluri de locuire. La o distanta de 2,5 km Vest de cetate, s-a descoperit un complex monastic paleocrestin, iar la Est, la o distanta de 2,5 km de cetate, s-a descoperit o asezare getica cu val si sant.

Cercetarile arheologice din anul 2001 au facut sa fie descoperit ansamblul Portii de Vest, un aparat de aparare si acces in cetate, si foarte important ca si descoperire.

Cetatea de la Slava Rusa se afla pe dealul Harada. Tradus din limba turca, acest cuvant inseamna Cetatea Fetei. Dintotdeauna asa au numit-o localnicii, si nimeni nu stie cu certitudine de ce i-au pus acest nume. Poate ca a fost o legenda veche din timpurile cand turcii atacau pamanturile dobrogene.


 

 

© 2021 UAT Orasul Babadag - Centrul National de Informare si Promovare Turistica Babadag

 

  • facebook
  • twitter